Çanakkale Bayramiç lezzetlerinden Metez tarifi ile sofranıza lezzet katın
Metez Malzemeleri
Hamuru İçin
5 su bardağı un
1 su bardağı su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
İçi İçin
250 gram az yağlı kıyma
3 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı salça
Bir tutam tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Haşlamak İçin
2 litre su
Bir tutam tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Üzeri İçin
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı salça
Metez Yemeğinin Tarifi
Un, su, yumurta ve tuzu geniş bir kapta, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamur, istenilen kıvamı alınca su bardağı ağzı ölçüsünde yuvarlak şekilde kesin. Ayrı bir yerde soğanı, sıvı yağda kavurun. Üzerine kıyma, salça ve baharatları da ekleyerek suyunu çekene dek pişirin. Daha sonra yuvarlak şekilde kestiğiniz hamurların üzerine kıymalı harçtan koyarak yarım ay şeklinde kapatın. Başka bir tencerede su, tuz ve zeytinyağını kaynatın. Hamurları suya atıp 10 dakika kadar haşlayın. Bu sırada, zeytinyağı ve salçayı eriterek bir sos hazırlayın. Salçalı yağı, süzüp tabağa aldığınız yemeğin üzerine dökerek servis edin.