Eskişehir Beylikova lezzetlerinden Ağzı Açık tarifi ile sofranıza lezzet katın
Eskişehir Usulü Ağzı Açık Malzemeleri
3 su bardağı un
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Aralarına Sürmek İçin
1.5 su bardağı sıvı yağ
İç Harcı İçin
1 su bardağı yeşil mercimek
2 adet soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz
Ağzı Açık Yemeğinin Tarifi
Öncelikle iç harcı için 1 su bardağı mercimek yıkanır ve yumuşayana kadar haşlanır. Un, süt, sıvı yağ, toz şeker ve bir tutam tuz derin bir kâseye alınarak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur, ardından üzeri nemli bezle örtülür ve dinlenmeye bırakılır. Bu sırada yemeklik doğranan soğan tereyağında kavrulur, haşlanan mercimekler soğanların üzerine ilave edilir, tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. Dinlenen hamur 20 parçaya bölünür, her parça 15 cm çapında yuvarlaklar hâlinde açılır. Yuvarlakların 10 tanesinin aralarına sıvı yağ sürülerek üst üste konur ve kare olacak şekilde yeniden açılır, aynı işlem diğer 10 yuvarlak şekilde açılan hamurlara da uygulanır. Kare yufkalar 4’er parçaya bölünür ve 8 adet hamur elde edilmiş olur. Hamurların ortasına mercimekli iç harçtan eklenerek zarf gibi kapatılır, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.